Eyüp Sultan Cami Gezimizi Gerçekleştirdik

Derneğimizin organize ettiği İstanbuldaki tarihi yerlerimizi tanıyalım konulu gezimize konusunun uzmanı bölgenin maddi ve manevi geçmişini en iyi bilenlerden sayın TALHA UĞURLUER bey rehberliğinde 6 Nisan Cumartesi günü sabah namazını Eyup Sultan caminde kıldıktan sonra, saat 07:30 ile 10:30 arası iki saatlik bir anlatım ve tanıtım gerçekleştirdik.Hiç bilenlerle bilmeyen bir olurmu. Talha uğurluer beyefendiye teşekkür ediyoruz. Biz Eyup sultanı Eyup sultan hazretleri ve üçbeş mezardan bilirdik. Oysa orası canlı bir tarih kitabı gibi. Osmanlının muhtelif zamanlarından ilim adamları,sadrazamlar, şeyhler, padişahlar hep orada. Osmanlıda yeni bir padişah görevi devir alırken düzenlenen tören ve merasim yerinin Eyup sultan camii yanı olduğunu yeni öğrendik.

Eyüp semtinin merkezinde, Haliç kenarındaki Eyüp Sultan Külliyesi içinde bulunan Eyüp Sultan Camii, İslam aleminin önemli ziyaretgahlarından biridir. Caminin içinde de yer aldığı Eyüp Sultan Külliyesi; camii , türbe, hamam ve günümüze ulaşmayan medrese ve imaretden oluşmaktaydı. Külliyenin ilk inşa edilen kısmı türbedir. Bu türbe adını, Hz. Muhammed’i Medine’ye ilk geldiğinde evinde misafir eden Hz. Ebu Eyüb el-Ensari isimli sahabeden almıştır. Halk arasında “Eyüp Sultan” olarak adlandırılan bu kişi, Emevilerin 668-669’daki İstanbul kuşatmasına katılarak bu savaşta şehit olmuştur. Mezarının bulunduğu yeri İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin rüyasında görmüş ve buraya türbesi yaptırılmıştır. 1459 yılında ise yine Fatih Sultan Mehmed tarafından türbenin yanına camii, medrese, imaret ve hamam yaptırılmış böylece külliye oluşmuştur. Yaptırılan bu ilk camii 1766 yılındaki depremde çok büyük zarar görmüş ve tamir edilemeyeceği anlaşılınca, Sultan III. Selim tarafından 1798’de tamamen yıktırılarak yerine yeni bir camii yaptırılmıştır. Bu yeni camii 1800 yılında tamamlanmış ve padişahın da katıldığı bir törenle ibadete açılmıştır. Günümüze kadar ulaşmayı başaran bu ikinci camidir. Camiinin 17.50 metre çapında bir ana kubbesi ve oldukça uzun iki minaresi vardır. Camii iç süslemeleri oldukça sadedir. Bu açıdan 18. yüzyıl camilerinden farklıdır. Ama mihrabındaki altın yaldızla kaplanmış süslemeleri dikkat çekicidir.

Bizlere Eyup sultanı anlatan Talha Uğurluer beyefendinin internet sitesini lütfen ziyaret ediniz. Birçok şeyi bilmediğinizi fark edeceksniz. www.talhaugurluel.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir